ADE Andreas Scholl

HOME

WKADE in de Westerkerk met Andreas Scholl

Afbeelding1

Tijdens het Amsterdams Dance Event heeft de wereldberoemde counter-tenor, Andreas Scholl, een uniek eenmalig concert gegeven. Het alom bekende Stabat Mater kreeg een hedendaagse bewerking in de uitvoering met het gezelschap Vavox. Tijdens de uitvoering, in de Westerkerk, werd gebruik gemaakt van analoge modulaire synthesizers en uitgebreid slagwerk.
De akoestische uitdaging en opdracht was, om alle ruim 500 luisteraars, deze unieke live sound ervaring te laten beleven, in deze grote kerk met een galmtijd van meer dan acht seconden. Tevens mocht de geluidsinstallatie niet het decor van speciale licht- en video effecten verstoren.

Afbeelding2

Deze productie kon alleen met actief stuurbare luidsprekers worden geklaard uit de Fohhn Linea Focus serie. Slechts twee Fohhn LFi-350 luidsprekers vanaf het front en twee Fohhn LF-220 luidsprekers in delay waren ruim voldoende. De subs, twee stuks Fohhn XS-22 links en rechts naast het podium, in end-fire opstelling, zorgden voor een strakke krachtige laagweergave tot achterin de kerkzaal. De end-fire opstelling geeft een uitdoving naar achter van meer dan tien decibel.
Niet alleen de artiesten en productiemedewerkers, maar zeker ook het publiek, waren zeer enthousiast over de geluidskwaliteit in deze akoestisch moeilijke ruimte.
MAS geluidstechniek uit Soest heeft, met dit geslaagde project, het begrip geluidsweergave een nieuwe inhoud gegeven en de lat nog hoger gelegd.

Afbeelding3
Afbeelding4